Grafit Alapozó I. Videó Lecke Modul -A kezdetek

Indulj el a tehetséggé válás útján!

Mire a videó leckék végére érünk, ezt meg fogod tudni rajzolni!

Ennek a programnak az elsődleges célja, hogy megmutassa számodra, hogy mennyire egyszerűen meg lehet tanulni rajzolni, mindössze jó módszerrel kell indulni.

Ebben a 10 részes videó lecke modulban a jobb agyféltekés rajzolás módszer alappilléreivel ismerkedhetsz meg: a legfontosabb építőelemekeket sajátíthatod el és gyakorolhatod be.

Segíteni fog villámgyorsan megérteni a módszert és ezekkel az alapokkal tanulva biztos sikerre számíthatsz!

Nagyon sok örömet kívánunk a rajzolással töltött idődhöz, amivel egy új, kreatív oldaladdal ismerkedhetsz meg! Üdv a csapatban!

A feladatok elvégzéséhez szükséges eszközök

Szükséges rajzeszközök listája

A programban ezeket az eszközöket használjuk, amit ez alatt a menü pont alatt találsz. Természetesen nem kell szigorúan ragaszkodnod ezekhez. Az eszközök úgy lettek összeválogatva, hogy a költséghatékonyság nem menjen a minőség rovására. Gyakorlatilag minden papír-írószer boltban be tudod szerezni őket, de ha nem akarsz időt fecsérelni a beszerzésre, meg is rendelheted.

Feladatlapok gyűjteménye:

Ebben a galériában megtalálod az összes feladatlapot, amire szükséged van a program elvégzéséhez. Kattints a lenti gombra, majd a galériában a feladatlapon a jobb egér gombra kattintva és a „Kép mentése másként” lehetőséget választva lementheted a gépedre a feladatlapokat, ahonnan kinyomtathatod őket A4 és A5 mérteben. Papírra- fóliára, úgy ahogy a képnél meg van jelölve.

A kontrollrajz

Szükséges eszközök:

Rajztábla
A4-es Rajzlap
2 vagy 5B-s Ceruza, radír
Rajzlap

Szükséges feladatlap:

Javasolt elkészítési idő:

0 perc

Bármilyen kérdésed van csatlakozz és tedd fel!

Az első feladat és célja

A kontroll rajz a kezdőrajzosok legnagyobb mumusa, mert valahogy senki nem akar szembenézni azzal, ahogyan tud vagy éppen nem tud rajzolni.
Pedig a feladatnak semmi köze a jelenlegi rajztudásodhoz, mindössze azt a célt szolgálja, hogy a későbbiekben tudd mérni a fejlődésedet.
Ebből kifolyólag igazából mindegy, hogy milyen lesz. “Ha pálcika ember, akkor pálcika ember”! Ha néhány fokkal jobb az sem nagy probléma, mert így is úgy is mire végig érsz a feladatokon egész biztosan jobbat fogsz rajzolni ha a kezdők szintjéről indulsz.

Ahogyan ne csináld:
Nagyon fontos, hogy NE GÖRCSÖLJ azon, hogy ez most hogy fog sikerülni! A feladat nem az, hogy most belefeszülj, hanem az, hogy lehetőleg lazán főként a saját elvárásaidtól mentesen készítsd el.
Nem az a cél, hogy kicsavard magad és már az elején elmenjen a kedved az alkotástól, mert nem úgy sikerül ahogy azt tervezted. Ne tervezz semmit! Lesz amilyen lesz és a legjobb akkor ha a jelenlegi valós képesség szintjét tükrözi.
Ne feledd ez nem verseny! Főleg nem magaddal!

Így csináld:
Vedd mókának az egészet!  Tényleg nincs mitől tartanod, mire végig csinálod a feladatokat sokkal jobb lesz a végeredmény. Teljesen belefér, ha most így sikerül! Ez abszolút rendben van és tökéletes kiindulási alap!
Szóval most tanulsz, nem pedig életed fő művét készíted. Semmi bonyolult dolog nincs benne, már veheted is elő a papírt és a ceruzát!

Hajrá!

Kontroll rajz

Kontúr tanulmány

Szükséges eszközök

Rajztábla
A4-es Rajzlap
2 vagy 5B-s Ceruza
Radír
I. számú feladatlap (A4)

Szükséges feladatlap:

fl_1

Javasolt elkészítési idő:

0 perc

Bármilyen kérdésed van csatlakozz és tedd fel!

A második feladat és célja

A jobb agyféltekés rajzolás módszere a világon talán leghatékonyabb rajztanulási metódus. Titka abban rejlik, hogy nem az a fontos, hogy MIT csinálsz, hanem az, hogy HOGYAN csinálod! Ennek fényében érdemes a hozzá állásod egy kicsit áthangolni, és egész biztosan sikerrel fogsz járni!

Bármilyen furcsán is hangzik a feladat elsődleges célja, hogy úgy készítsd el ezt a tanulmányt, hogy ne tudd mit rajzolsz. Azaz, próbáld meg kiiktatni azt, hogy beazonosítod egyes részeit a rajznak. Csak és kizárólag valamilyen irányból valamilyen irányba haladó vonalaknak és görbéknek tekintsd az egész témát.
Ahogyan ne csináld:
Az első és legfontosabb, hogy ne nézegesd az elkészítés közben forgatva.
A második fontos dolog, hogy próbáld meg lassan és pontosan csinálni.
A harmadik dolog, hogy (ismétlem magam, mert fontos!) ne akard beazonosítani azt, amit rajzolsz. Ha kell emlékeztesd magad mindig arra, hogy ezek csak vonalak és görbék.
Így csináld:
Lehetőség szerint egy szusszra csináld végig. Ne állj meg közben, és ne hagyd ott a rajzot.
Ha segít, takard ki azt részt is, amit már megcsináltál és csak egy sávot láss a referencia képből.
Ha olyan részhez érsz ahol kényszert érzel arra, hogy megnevezd amit látsz (például a kéznél vagy az arcnál), akkor lassíts le és ha kell takarj ki az ujjaddal belőle részeket, hogy továbbra is tudd vonalaknak és görbéknek látni.

Kontúr tanulmány

Kiegészítő feladat I. – A vak kontúr

Szükséges eszközök

Rajztábla
A4-es Rajzlap
2 vagy 5B-s Ceruza

Szükséges feladatlap:

Javasolt elkészítési idő:

0 perc

Bármilyen kérdésed van csatlakozz és tedd fel!

A harmadik feladat és célja

Tedd magad szabaddá 10-15 percre, helyezkedj el kényelmesen és végezd el a feladatot a videón látható módon. Állíts be magadnak egy órát, hogy a megadott idő (pl 15 perc) lejártakor jelezzen.

Nagyon ajánlott ezt csendes nyugodt helyen végezni, ahol az adott időn belül senki nem tud zavarni, kizökkenteni.

Csináld meg minél többször, hogy megtapasztald milyen érzés a figyelmedet folyamatosan koncentrálni. Ezt a gyakorlatot akár minden egyes feladat előtt csinálhatod, úgymond bemelegítés gyanánt.

FONTOS: a rajznak nem kell hasonlítania a tenyeredben lévő ráncokra!

A lényeg nem az, hogy le tudd rajzolni így a kezedben lévő ráncokat, sokkal inkább az, hogy megtapasztald, hogy milyen érzés van benned amikor nem tudod a jól megszokott kontrollt gyakorolni az felett, amit éppen csinálsz.

Hogy el tudd engedni az elvárásaidat azzal kapcsolatban, hogy mi szülessen a papíron és hogy megtanuld a figyelmedet minél magasabb szinten koncentrálni.

Jó gyakorlást!

Vakkontúr tanulmány

Negatív felület tanulmány I.

Szükséges eszközök

Szükséges eszközök
Rajztábla
A4-es Rajzlap
5 és 8B -s Ceruza (bármelyik)
Radír
II. számú feladatlap (A4)

Szükséges feladatlap:

fl_2

Javasolt elkészítési idő:

0 perc

Bármilyen kérdésed van csatlakozz és tedd fel!

A negyedik feladat és célja

Ebben a feladatban megtanuljuk megfigyelni az úgynevezett „negatív tereket” illetve egész pontosan, mivel 2 dimenziós képekről alkotunk a negatív felületeket vagy ha úgy tetszik, negatív formákat.
Figyelj oda mert átverős a feladat, nagyon könnyen vissza áll az agy a pozitív formára vagy felületre, ami jelen esetben a Gondolkodó. A legjobb, ha Te most nem leszel gondolkodó, inkább csak cselekvő.

Ahogyan ne csináld:
Az első és legfontosabb, hogy az alsó részével magad felé legyen a referencia kép, hanem úgy ahogy a videón elhangzik.
A második fontos dolog, hogy ne rohanj vele. Van időd rá bőségesen.
A harmadik dolog, hogy ne akard beazonosítani azt, amit rajzolsz. Ha kell emlékeztesd magad mindig arra, hogy ezek csak valamilyen formájú fehér formák, alakzatok.
Így csináld:
Annak tudatában, hogy minden egyes rajzod jobb és jobb lesz
Lassan! Próbáld meg a teljes figyelmedet a fehér formáknak, felületeknek szentelni!
Forgasd te is a papírt és takard ki az éppen nem rajzolt részeket, úgy sokkal könnyebb lesz!

Negatív felület tanulmány I.

Negatív felület tanulmány II.

Szükséges eszközök

Szükséges eszközök
Rajztábla
A4-es Rajzlapok
5 és 8B-s Ceruza (bármelyik jó)
Radír
III. számú feladatlap (A4)

Szükséges feladatlap:

fl_3

Javasolt elkészítési idő:

0 perc

Bármilyen kérdésed van csatlakozz és tedd fel!

Az ötödik feladat és célja

Ennek a feladatnak a célja, hogy az előző negatív felületek-formák megfigyelésének és megalkotásának gyakorlatát elmélyítse.
Ez egy picit tovább fog tartani, de ha követed az előző feladatban begyakorolt metódust, akkor ez is simán fog menni!
Tudod: Csak negatív formák, felületek, semmi más!
Ahogyan ne csináld:
Ne hagyd fedetlenül azokat a formákat, amik engedik teljes mértékben széknek látni azt amit rajzolsz.
Itt aztán végképp ne rohanj! Csak lassan nyugodtan, hagytam rá időt bőven!
És végül: Nagyon nagyon fontos, hogy az egyesével felrajzolt negatív területeket, formákat semmilyen módon ne kösd össze! Mi több semmilyen módon nem érintkezhetnek egymással, nem lehet például egy közös vonal két formának az oldala! Ez fontos!
Így csináld:
Legalább olyan lassan, mint ahogy én csináltam! Itt a pontosság és a megfigyelő képesség elmélyítése a fontos, nem a sebesség.
Ha elrontottad pánikolj egy nagyot! (Javallott pánikolási idő 20-30 másodperc.) Aztán fogd a radírt és javítsd ki!
Előfordul, hogy sokszor hibázol és a végén már többet használod a radírt, mint a ceruzát. Ilyenkor érdemes egy újat kezdeni, mert a nagy javítások közepette, (ha túl erősen nyomtad a ceruzát akkor meg pláne) egy nagy katyvasz lesz az egész, és azt sem fogod tudni, hogy mi hova tartozik.
ÉS HA EZT TESZED TUDD: EZ TELJESEN RENDBEN VAN! Képzeld, még velem is előfordult. És  a tanfolyamon többször is. De mivel nem kulcsfeladatról beszélünk, ezért ne legyél rest újat kezdeni.
Ha már megy számodra is elfogadható módon, akkor mehetsz tovább a következő feladatra. Ha nem megy, akkor tedd félre egy időre (max 1 nap) és csináld újra. Biztos lehetsz benne, hogy menni fog!

Negatív felület tanulmány II.

Negatív (?) felület tanulmány III.

Szükséges eszközök

Szükséges eszközök
Rajztábla
A4-es Rajzlap
Radírok
Grafitpor!
IV. számú feladatlap (A4)

Szükséges feladatlap:

fl_4

Javasolt elkészítési idő:

0 perc

Bármilyen kérdésed van csatlakozz és tedd fel!

A hatodik feladat és célja

Nos azt hiszem itt az ideje, hogy egy kicsit lazítsunk a meneten.
Akár hiszed, akár nem, túl vagyunk a nehezén. Persze most még valószínűleg nem érted, hogy mi a fenétől lesznek jobbak a rajzaid.
Jobbak lesznek. Bízz bennem. Most viszont játszani fogunk egy kicsit. Illetve nem csak most, hanem innentől kezdve végig. Jó ötlet ugye?
Hogyan ne csináld:
Két tanács:
1., NEM játszva! Na úgy ne csináld semmi szín alatt!
2., Ceruzát használva. Ez most csak a radírokról szól.
Így csináld:
Mintha az óvódában lennél, ahol nem számít, hogy mi hogy sikerül, mert csak az örömért csináljuk.
Csak radírt használj! Hagyd most a ceruzákat, hagy pihenjenek egy kicsit.
Használhatod az összes eddigi „technikai trükköt”, amit használtunk: Forgatás, vonalzó használat, letakarás, formákba szándékosan bele látni más dolgokat, a fekete fehér részek találkozásánál megfigyelni a kontúrok irányát formáját.
A lényeg még is az, hogy lazíts egy kicsit és a lehető legnagyobb élvezettel csináld. Ez a kulcs!

Negatív (?) felület tanulmány III.

Negatív terek megfigyelésének gyakorlása

Szükséges feladatlap:

Javasolt elkészítési idő:

0 perc

Bármilyen kérdésed van csatlakozz és tedd fel!

A hetedik feladat és célja

Az elkövetkezőkben ezeket a negatív tereket/felületeket kell MEGFIGYELNED, pontosabban amegfigyelésüket begyakorolni a való világban.

Nem rajzolni, csak és kizárólag megfigyelni!

Lehet furcsán hangzik, de már biztos hallottál vagy olvastál róla, hogy a rajzolásban kézügyesség nélkül is, pusztán a látásmód fejlesztésével lehet elérni zseniális mértékű fejlődést.

Kulcsfontosságú a rajzolás esetében az alapos megfigyelő képesség, ezért ez a rész talán fontosabb is, mint a rajzos gyakorlati részek, ezért ezt mindenképpen csináld meg. A legkevesebb idő és energia befektetéssel jár, de a leglátványosabb minőségi fejlődést hozhatja a rajzaidban.

A videó mellett találsz néhány példát, hogy hol lehet és érdemes megfigyelni a negatív tereket a hétköznapi életben. A képeken nem mindegyiken van jelölve az összes, próbáld meg felfedezni őket magad.

Negatív (?) felület tanulmány III.

A fényárnyék viszonyok megfigyelésének gyakorlása

Szükséges feladatlap:

Javasolt idő:

0 perc

Bármilyen kérdésed van csatlakozz és tedd fel!

A nyolcadik feladat és célja

A feladatod a következő lesz mielőtt a következő leckére lépsz:

Ki sétálsz az utcára és megfigyeled, hogyan néznek ki és hogyan változnak a fényviszonyok. Megfigyeled a tárgyakat, hogyan és milyen szögben vetnek árnyékot, megfigyeled hol sötétebbek és hol világosabbak maguk a tárgyak, az árnyékokban látsz e valamilyen különbséget, a videón látható instrukciók szerint!

Megfigyeled a saját arcod és mások arcát is, mozdulatlan és mozgó állapotban is, hol milyen fényes foltok vagy árnyékos részek vannak rajta.

Semmi más dolgod nem lesz.

Menni fog?

Hamarosan már ceruzával a kézben fogjuk ezt csinálni!

Addig is jó nézelődést!

A fény-árnyék viszonyok megfigyelése

Tónusgyakorlat

Szükséges eszközök

Szükséges eszközök
Rajztábla
A4-es Rajzlapon kinyomtatva az V. számú feladatlap
Radírok (kemény és monopól vagy gyurmaradír)
2-5-8B-s Ceruzák
Grafitpor
Papírzsepi
Papírmasé ceruza

Szükséges feladatlap:

fl_5

Javasolt elkészítési idő:

0 perc

Bármilyen kérdésed van csatlakozz és tedd fel!

A kilencedik feladat és célja

Egészen biztos vagyok benne, hogy már tónusoztál eddigi életedben, ha nem is úgy, ahogyan most fogsz, de már tuti, hogy csináltad.
Ebben a feladatban kicsit újra vesszük a tónusozást, igazából semmi extra nem lesz benne, szóval nyugodtan játszhatsz.
Fontos azonban, hogy megcsináld gyakorlás képpen! Ne a többi tanulmányon kezdjük el a gyakorlást, azért kapott külön részt ez a feladat.
Így ne csináld:
Na most a tónusozás az pont az a rész, ami elsőre nagyon ritkán megy olyan jól, ahogy az a későbbiekben fog menni. Éppen ezért itt van a legkevesebb értelme idegeskedni azon, hogy nem olyan, amilyennek szeretnéd.
Itt sem a sebesség számít, tehát NE rohanj vele.
Na akard megspórolni egyetlen eszköz gyakorlását sem.
Így csináld:
Annak biztos tudatában, hogy ebben fogsz fejlődni a legtöbbet! Minden egyes alkotással töltött perccel, egyre jobban és jobban fogod tudni alkalmazni az eszközöket és egyre szebbek, finomabbak és pontosabbak lesznek az árnyalataid, amiket ki fogsz tudni alakítani.
Lassan és játékosan! Ez nem verseny!

Tónusgyakorlat

Profilrajz tanulmány

Szükséges eszközök

Szükséges eszközök
Rajztábla
A5-ös Rajzlap
Radírok (kemény és monopól vagy gyurmaradír)
2-5-8B-s Ceruzák
Grafitpor
Papírzsepi
Papírmasé ceruza

Az VI. számú feladatlap

Szükséges feladatlap:

fl_6

Javasolt elkészítési idő:

0 perc

Bármilyen kérdésed van csatlakozz és tedd fel!

A tizedik feladat és célja

Ebben a feladatban összerakjuk azokat a részkészségeket, amiket eddig csináltunk. Sokan megszoktak ijedni ettől a feladattól, teljesen feleslegesen.
SEMMI OLYAT NEM FOGSZ CSINÁLNI, AMIT EDDIG NE CSINÁLTÁL VOLNA MÁR MEG!
A feladat mindössze annyi lesz, hogy szépen lassan, lépésről lépésre összetesszük ezeket a dolgokat. Semmi más dolgod nincs, mint csinálni úgy, ahogy a videón látod!
Így ne csináld:
Egy percig se gondolkodj azon, hogy ez egy emberi arc! Felejtsd el!
Ne rohanj! Ha az ajánlott időt túl is léped, akár a duplájával is, akkor sincs semmi baj. Ne feledd, nem verseny!
Még véletlenül se kezd el úgy a rajzot, ahogy normál pozícióban lenne előtted!
Így csináld!
Folyamatosan csak a felületeket figyeld, a kontúrok görbületét és azt, hogy egymáshoz képest hogyan helyezkednek el, mi az egymáshoz való viszonyuk!
Lassan, nagyon lassan csináld! Sokszor forgasd meg a rajzot és ha lehet, többet csináld fejjel lefele, vagy valamelyik oldalára fordítva!
Csak nyugodtan! Mindent tudsz már hozzá, hogy jól megcsináld!
Ja és nagyon fontos! A sötét részek sötétek legyenek! Használd bátran a grafitot!

Profilrajz tanulmány

Gratulálunk, végig csináltad!

Ha egy picit is élvezted, még véletlenül se állj meg itt! Az igazán nagyléptékű fejlődésre innentől kezdve van lehetőséged, ha már látod hogy milyen egyszerűen is mehet ez!

Válts CLASSIC tagságra és fejlődj tovább villámgyorsan és látványosan!

VÁLTÁS CLASSIC TAGSÁGRA

Jelenlegi tagsági szinted [MM_Member_Data name=’membershipName’] tagság. Dönts úgy, hogy tovább fejleszted magad és támogatásunk mellett újabb videó leckékkel látunk el!

Mivel már tagja vagy a csapatnak, így a MŰVÉSZBEJÁRÓ listaárakhoz képest 20%  kedvezménnyel válthatsz magasabb tagsági szintre, amivel még több fénysebességgel fejlesztő videó leckéhez tudsz hozzáférni, most

19.990,-Ft helyett 15.990.-Ft-ért!

Tagság

Ezzel a tagsággal újabb 9 videó lecke vár, ami a realisztikus ábrázolás gyakorlott művelőjévé tesz akár 24 óra gyakorlással!

A tagság kedvezményes díját PayPal-on keresztül tudod rendezni saját PayPal számláról, vagy Bankkártyával. A gombra kattintva 3 percen belül már folytathatod is önmagad fejlesztését, hogy mielőbb zseniális portrékat tudj készíteni, akár megrendelésre is!

Segítség bankkártyás és PayPal fizetéshez:

A bankkártya számod 12-19 db számból állhat, a fenti mintán látható helyen keresd. A lejárat általában a kártyádon “Valid thru 01/17” jelöléssel található. Az első két szám a hónap, a második kettő az év.

A bankkártyád CVV kódja a hátlapon található, csak 3számjegyből állhat.
Általában egy fehér kis téglalapon belül található.

4 észérv, hogy miért NEM kell félni a bankkártyás fizetéstől

2 logikus érv…

1. Visszahívási lehetőség

Minden banknak van úgy nevezett “chargeback”, azaz visszahívási lehetősége az online kártyás tranzakciók során. Magyarul ha olyan terhelés történt a bankkártyádon, amit Te nem hagytál jóvá, bármikor közbe tudsz avatkozni a bankod ügyfélszolgálatával felvéve a kapcsolatot. Ők pedig visszahelyezik a pénzt a számládra.

2. Nem a Mi honlapunkba írod a kártyaszámot

Te tulajdonképpen nem a Mi honlapunkon adod meg a bankkártya adataidat, hanem a PayPal honlapján. Fő a biztonság, szerintünk is 🙂 Mi nem látjuk, nem tároljuk, nem ismerjük a kártyaadataid. Egyből a PayPal-hoz kerül – biztonságba!

2 „emberi” érv…

3. Bihari Laci = hitelesség és bizalom

Én 12 éve oktatással és képzésekkel foglalkozom, így számomra a Ti bizalmatok a legfontosabb. Őrültség lenne, ha ezt a nehezen kialakult bizalmat eljátszanám! Éppen ezért csak olyan megoldásokat alkalmazok, amelyek biztonságosak. Bátran kérdezd meg a csoportjaimban a többieket, hogy minden rendben volt/van e befizetésekkel.

4. A PayPal neve garancia

A fizetési szolgáltatónk a PayPal. Olyan cégek használják a PayPalt, mint a Jófogás, a Don pepe és az Extreme Digital, Amazon, Ebay gyakorlatilag a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki. Mint mi is!
A PayPal a világ legnagyobb és egyben legbiztonságosabb internetes fizetési formája.